top of page

Tekort aan koten zorgt voor prijsstijging in Mechelen

In tegenstelling tot in Leuven daalt de prijs van een studentenkamer in Mechelen niet. De huurprijzen gingen licht omhoog ten opzichte van vorig academiejaar. Dat heeft veel te maken met de hoge bezettingsgraad van de koten in de Dijlestad.

De Thomas More Hogeschool trekt ieder jaar meer studenten aan en dus wint ook Mechelen als studentenstad steeds meer aan populariteit. Niet alleen binnen België is de Mechelse hogeschool in trek, maar ook heel wat internationale studenten vinden de weg naar de Dijlestad. Het aantal studentenkamers in Mechelen groeit echter niet zo snel als het aantal studenten en dus dreigt er een tekort. Het maakt ook dat de huurprijzen dit jaar hoger liggen dan vorig jaar.

“De gemiddelde prijs voor een studentenkamer is in Mechelen 299 euro”, zegt Lieselotte Heymans van de dienst Studentenvoorzieningen van Thomas More. “Voor een studio is dat dan weer 403 euro. Een kot huren in Mechelen is daarmee goedkoper dan in de grote studentensteden in Vlaanderen, waar vaak tot 350 euro betaald moet worden. Maar de prijzen liggen wel opnieuw enkele euro’s hoger dan vorig jaar. Die stijging merken we al een tijdje en gaat in tegen de trend die in andere grote Vlaamse studentensteden merkbaar is.”

“In onze databank hebben we momenteel precies 382 studentenkamers”, aldus Heymans. “Maar in totaal wordt het aantal koten in Mechelen geschat op een vijfhonderd à duizend. Dat zijn er nog steeds te weinig. We zitten met een bezettingsgraad van bijna 100% en dagelijks krijgen we aanvragen van studenten die op zoek zijn naar een kot. We stimuleren eigenaars om kamers of studio’s te verhuren als studentenkot.”

Topkot-label

Door het stijgende aantal studenten, wil Mechelen zich ook meer als studentenstad gaan profileren. “Maar daar is een kwalitatieve studentenhuisvesting voor nodig”, zegt schepen van Jeugd Greet Geypen (Open Vld). “Om dit te kunnen bewaken hebben we vorig jaar een uitbatingsvergunning in het leven geroepen voor studentenkamers- en studio’s.”

Aan die vergunning werd ook een Topkot-label gekoppeld. “Studentenkoten moeten voldoen aan een aantal voorwaarden”, aldus Geypen. “In eerste instantie moeten ze uiteraard brandveilig zijn. Maar ze moeten ook beschikken over een omgevingsvergunning en voldoen aan de normen van de Vlaamse Wooncode. Die labels zijn vijf jaar geldig en moeten dan verplicht vernieuwd worden. Voorlopig werd voor 135 koten een Topkot-label afgeleverd. 382 koten zijn alvast in orde met de brandveiligheid en de Wooncode. De overige eigenaars werd gevraagd om zich zo snel mogelijk in regel te stellen. Die dossiers worden van dichtbij opgevolgd.”

Geïnteresseerden die hun pand willen inrichten voor studentenhuisvesting of eigenaars van kamers die ze graag zouden willen verhuren als kot, kunnen daarvoor aankloppen bij de bouwdienst van de stad Mechelen.

Prijzen stijgen ook in Geel

Ook in Geel blijft de prijs voor een studentenkamer bij de campus van hogeschool Thomas More stijgen. “De huurprijs bedraagt op dit moment 272 euro voor een kamer en 343 voor een studio”, zegt Lieselotte Heymans. “Vorig jaar betaalde de student nog gemiddeld 265 euro per maand voor een kamer en 355 euro voor een studio. Die prijsstijging is mee te wijten aan het feit dat nieuwe studentenkamers vaak een eigen badkamer hebben, terwijl die vroeger vaak gemeenschappelijk was. Op de campus in Geel is er dus zeker geen prijsdaling.”

Dat heeft er vooral mee te maken dat investeerders in korte tijd honderden nieuwe studentenkamers bijbouwden. Vooral op de Larumseweg vlak bij de hogeschoolcampus rees de voorbije jaren het ene na het andere complex met uitsluitend studentenkoten uit de grond. De concentratie werd er zo groot dat het Geelse stadsbestuur nieuwe plannen zelfs probeerde tegen te houden, met wisselend succes. De stad ziet liever een brede spreiding van studentenkamers over het volledige grondgebied. “In de laatste vier jaar zijn er jaarlijks honderd studentenkamers bijgekomen, voor dit academiejaar tellen we een zestigtal nieuwe kamers”, zegt Heymans. “Daarmee zitten we op dit moment op een totaal van 1.040 kamers voor studenten in Geel. We zien daarnaast dat het aantal kotstudenten nog steeds stijgt. Dat zijn er op dit moment zo’n 830, terwijl de inschrijvingen voor het nieuwe academiejaar natuurlijk nog volop lopen (in 2015 telde Thomas More in Geel nog 740 kotstudenten, red.). Dat geeft een huidige bezettingsgraad van 79% op basis van onze databank, die door de verhuurders van de studentenkamers zelf wordt aangevuld. We merken in ieder geval wel dat die nieuwe kamers vlak bij onze campus het populairst zijn.”

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page